Tina Story
Start Back

 

Biografie en Discografie van Tina Turner

Biografie

Op 26 november 1939 werd Tina Turner geboren als Anna Mae Bullock in Brownsville, Tennessee USA, als dochter van Richard en Zelma. Tina's vader Richard was opzichter op een katoenplantage, haar moeder Zelma was gedeeltelijk indiaans. Na de scheiding van haar ouders groeide zij op bij haar grootmoeder in Nut Bush, Tennessee. Als kind was Tina erg geïnteresseerd in muziek en dan vooral in Rhythm and Blues en nam ook aan veel talentenjachten deel.

Ike Turner werd geboren op 5 november 1931 in Clarksdale, Mississippi. Ike zou later een grote invloed hebben op de muzikale ontwikkeling van Anna Mae en haar de naam Tina Turner geven. In maart 1951 nam Ike bij de Sam Phillips studio's "Rocket 88" op, met als zanger Jackie Brenston en deIke Turner Band, deze plaat wordt algemeen beschouwd als de eerste Rock and Roll opname.

Na het overlijden van Tina's grootmoeder verhuisde de toen nog Anna Mae in 1957 naar St.Louis. Tina's moeder en zuster woonden daar al, het was ook toen, dat Tina regelmatig de populaire nachtclub "Club Manhattan" bezocht. Hier had de groep "Kings of Rhythm" hun thuisbasis, Ike Turner was de bandleider. Anna Mae wilde dolgraag optreden met de band en op een avond pakte Tina de microfoon en begon te zingen. Ike was meteen in haar geïnteresseerd en dan vooral in haar rauwe bluesstem. En natuurlijk, had Tina ook toen al een lekkere sexy uitstraling op het toneel.

Haar moeder vond het maar niks, dat haar dochter in een band ging zingen, ook al omdat Ike niet direct een vlekkeloos blazoen had, Ike stond bekend als een vrouwenjager en hij raakte ook nog al eens bij een gevecht betrokken. Maar nadat Ike bij Anna Mae thuis was geweest en met moeder Zelma had gesproken was zij al snel om en Anna Mae mocht bij de band.

Ike en Anna Mae leefden eigenlijk als broer en zus. Hij kocht kleren voor haar en hij regelde bijvoorbeeld ook, een tandarts voor haar om haar tanden recht te zetten. Anna Mae had ondertussen vaste verkering met Raymond Hill de saxofonist in de band. In 1957 werd zij zwanger van hem en kreeg haar eerste zoon Raymond Craig, de verkering raakte echter al snel uit.

Anna Mae kreeg een baantje in het ziekenhuis op de kinderafdeling om wat extra's te verdienen voor haar en haar zoon en 's avonds trad zij op met de band. Het was een hard leven, maar het ging hen goed.

In 1959 ging Anna Mae samenwonen met Ike en kregen een relatie. Binnen een jaar was zij zwanger met als gevolg haar tweede zoon Ronald. Door een toeval, omdat de geplande zangeres niet op kwam dagen nam Tina op haar twintigste, als "Little Ann" haar eerste single op samen met de "Kings of Rhythm", het nummer was "Fool In Love" en het werd volkomen onverwachts een hit.

Tina verhuisde in 1961 samen met Ike naar Los Angeles, hier bedacht hij haar artiestennaam "Tina Turner" en werd de groep "The Ike and Tina Turner Revue" opgericht. De groep was voortdurend onderweg en nam ondertussen ook nog een paar Rhythm and Blues hits op. Tina had nu de zorg voor vier kinderen, omdat zij ook de zorg op zich nam voor de twee zoons uit Ike’s eerdere huwelijk, zij trouwden in 1961 in Tijuana, Mexico. Ike vergat echter wel aan Tina te vertellen, dat hij officieel nog steeds getrouwd was met zijn eerste vrouw.

De band werd steeds succesvoller, de revue bestond nu uit negen bandleden, drie backingvocals "The Ikettes" en Tina als leadzangeres. Maar met het succes nam ook Ike’s dominante en explosieve persoonlijkheid toe. Hij begon alle aspecten van de groep te controleren, zowel op- als naast het podium, ook kreeg Tina toen te maken met zowel lichamelijke als psychische mishandeling.

De muziek was luid en echt een krachtige Rhythm and Blues. Ike was gitarist en bestreek het hele toneel. Tina en de Ikettes waren volop in de schijnwerpers en deden hun pasjes en de in die tijd populaire dansen als de Pony, de Hully Gully en de Bristol Stomp. Ondanks, dat zij door geheel de USA optraden en veel singles opnamen hadden zij niet veel succes in de hitlijsten. Op het toneel waren zij echter uniek.

Phil Spector vroeg Tina in 1965 om met hem als producer een single op te nemen. Ike moest tot zijn ongenoegen op de achtergrond blijven, Phil had niet veel met hem op als producer. Met zijn befaamde "Wall of Sound" en het magistrale stemgeluid van Tina was "River Deep Mountain High" een groot succes in de UK en europa. In de USA was het succes wat bescheidener. De Rolling Stones waren zo onder de indruk van de single, dat zij Ike & Tina vroegen om samen met hen te touren door de UK. Het was Tina's eerste bezoek aan de UK en zij genoot. Het leek er nu echt op, dat de band kon doorbreken.

Ike’s gedrag werd echter steeds onredelijker en Tina begon zich te onttrekken aan zijn controle. Tina's privé leven was een hel. Tina kreeg geregeld slaag en stond dan ook vaak met kneuzingen en zelfs eens met een kapotte kaak op het toneel. Maar de boel de boel laten ging niet, er was geen geld en ook had Tina de zorg voor de vier jongens.

In 1967 werd Tina weer zwanger en Tina was zo radeloos dat zij zich liet aborteren. Op dat punt was Tina zo depressief dat zij probeerde, door een overdosis  aan pillen in te nemen, een eind te maken aan haar leven. In het ziekenhuis werd de maag leeggepompt en zij overleefde, maar Ike bleef dezelfde en nog niet eens volledig hersteld haalde hij Tina uit het ziekenhuis en het optreden ging door.

In 1969 kocht ik mijn eerste Ike & Tina LP "River Deep Mountain High" bij radio "Van Dijk", deze LP was het gevolg van Ike en Tina’s eerste samenwerking met Phil Spector. De London persing is geweldig en deze LP heeft als CD en ook bij latere uitgaven als LP, nooit beter geklonken. Ik was voor altijd Ike & Tina fan.

Voor de band was 1969 een goed jaar. Ike & Tina hadden een hitsingle met "I've Been Loving You Too Long". De Rolling Stones vroegen hun in het voorprogramma van de USA tour. Het geld stroomde binnen en Ike begon zijn eigen opnamestudio. Tina kreeg niets van alle inkomsten.

In 1971 namen Ike & Tina het nummer "Proud Mary" op. Dit was eerder verschenen als nummer van John Fogerty, die toen nog in de band Creedence Clearwater Revival speelde. Proud Mary werd een nummer 4 hit en er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het nummer "Nutbush City Limits" werd in 1972 een hit bereikte nummer 2 in Engeland en nummer 22 in de USA.

In 1971 kregen Ike & Tina een Grammy voor de beste Rhythm and Blues Performance door een duo en of groep, voor de single "Proud Mary".

Bij de revue kwam in 1974 Valerie Bishop, zij deed administratief werk en was Boeddhist, hierdoor kwam Tina in aanraking met dit geloof en de vonk sloeg over. De chant "Nam-Myoho-Renge-Kyo", die in een bepaald ritme continue wordt herhaald gaf Tina de kracht om alle brutaliteiten van Ike te verdragen.

Tina's grote kans kwam in 1974, Ken Russell gaf haar de rol van "Acid Queen" in de film "Tommy". Tina was groots, Tina begon zich nu te realiseren, dat het ook zonder Ike kon, maar het had allemaal nog tijd nodig.

De Revue's populariteit daalde dramatisch en Ike en Tina’s huwelijk kwam op een dieptepunt. De volgende tour stond op het punt van beginnen, toen Ike en Tina een gewelddadige ruzie kregen in de limousine, die hen naar een hotel in Dallas bracht. Later op de avond in dat hotel was Ike niet meer aanspreekbaar.

Die avond in 1975 verliet Tina Ike voorgoed, Tina nam alleen de kleren mee, die zij droeg plus nog 36 cent, Tina was arm, maar niet verslagen. Tina Turner reisde van hot naar her en moest ondertussen ook de claims van Ike weerleggen in de vele rechtzaken, die hij aanspande. De officiële scheiding werd in 1976 een feit. Tina bedong, dat zij verlost werd van alle claims, die Ike haar had opgelegd. Hij mocht in ruil alle rechten en verdiensten houden, die tijdens het huwelijk waren vergaard. Tina vroeg wel aan de rechter, om haar het recht te laten behouden de naam Tina Turner te blijven gebruiken en dit werd zo beslist door de rechter.

Tina Turner begon solo op te treden met een nieuwe begeleidingsband waarmee zij optrad in kleine clubs. Tina nam een paar singles op maar deze flopten. Haar eerste nieuwe album was in 1978 "Rough". Dit was niet een groot succes en Tina besloot om een nieuw management te nemen, dit werd Roger Davies. Davies begon haar image te veranderen van een Rhythm and Blues diva naar een Rock 'n' Roller. Haar toekomst begon weer te gloren door het optreden samen met de Rolling Stones en Rod Stewart. Maar zeker ook David Bowie had een grote inbreng, ook al omdat hij er voor zorgde, dat de platenbazen van Capitol Tina zagen in het Ritz Hotel te New York. David had eigenlijk andere afspraken, maar gaf aan, dat hij, die niet na kon komen die avond, omdat hij naar het optreden van Tina Turner wilde, dit opende toen ook de ogen van de Capitol mensen. Het was de start van haar comeback, welke mede werd bevestigd door het platencontract, dat zij afsloot bij Capitol Records / EMI in 1983.

Tina’s bracht de single Let's Stay Together uit en die bereikte de hitlijsten in Europa, met als gevolg het USA album "Private Dancer". Het album werd in minder dan twee weken opgenomen in Londen. Dit album was de voorbode van de 1984 nummer 1 single "What's Love Got to Do With It?". Tina kreeg hiermee weer haar status als Superster terug en van het album werden over de gehele wereld meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.

Ook was 1984 een echt Grammy jaar voor Tina, zij kreeg grammy's voor: The record of the year (What's Love Got To Do With It?); De beste pop vocal performance voor dit nummer; De beste rock vocal performance voor de drie singles (Better Be Good To Me, One Of The Living en Back Where You Started); En één voor het album "Tina Live in Europe".

In het Live Aid Concert trad Tina op in een geweldige dubbel act met Mick Jagger. Sinds dit optreden trad Tina "All Over The World" op en alle concerten waren "Sold Out". Tina trad ook op met andere supersterren als, David Bowie en Eric Clapton. Tina kreeg een rol in de film "Mad Max Beyond Thunderdome", van deze film is de hitsingle, "We Don't Need Another Hero".

In 1986 begon Tina een relatie met de duitse platenbaas Erwin Bach, waarmee Tina tot op de dag van vandaag in vooral Zwitserland samenwoont. Pepsi Cola sponsorde haar "Break Every Rule Tour" in 1987 en in 1988 speelde zij voor een 182.000 koppig publiek in Rio de Janeiro, Brazilië. De tour brak in dertien landen alle records betreffende inkomsten en toeschouwers.

De tour in 1988 was bedoeld als haar afscheidstour, maar gelukkig voor ons, was dit niet zo! Tina was haar ei nog niet kwijt. In 1989 werd de single "Simply The Best" uitgebracht en die is nog steeds een van de meest gedraaide nummers op bijvoorbeeld sportmanifestaties en overal waar een "beste" is.

Op 1 november 1990 is Tina in Heerenveen in het Thialf IJsstadion en geeft een verpletterende show, dezelfde als de getapete show in Barcelona dat jaar. Ik was erbij en keek er naar.

Tina wordt in 1991 opgenomen  in de "Rock and Roll Hall of Fame" vanwege haar uitzonderlijke prestaties en de meer dan wereldwijd 50 miljoen verkochte albums.

Tina's verfilmde autobiografie, "I Tina" leidde in 1993 tot een Oscar nominatie voor de film "What's Love Got to Do With It"? Tina speelde in deze film de laatste paar minuten zelf mee, ook speelde Tina in 1993 de burgemeester in de film "Last Action Hero".

De "Wildest Dreams Tour" start in 1996 en dit zorgt ervoor, dat Tina's status als een internationale superstar bleef. In Amsterdam was Tina de eerste Artiest, die optrad in de Amsterdam Arena, dit was een ware happening. In Heerenveen trad Tina op, 23 november 1996, dit was voor de ongeveer 15.000 inwoners tellende plaats een ware happening en het was met meer dan 10.000 toeschouwers volledig uitverkocht. Twee jaar later trad Tina op in het City's Beacon Theater in New York in de VH1 show, samen met Cher, Whitney Houston en Brandy. De Video en later de DVD "VH1 Diva's Live" is een bestseller.

Tina is populair in de USA, maar in de rest van de wereld is haar populariteit groter en dan vooral in Engeland, maar ook Nederland heeft Tina van oudsher een grote schare fans.

In 1997 neemt Tina samen met Eros Ramazzotti een single op en verschijnt weer eens in de hitlijsten en op de TV. Een leuke clip in een oud stadje en een mooie auto (snoek).

In 2000 start de "Twenty Four Seven Millennium Tour 2000" en en dit is tevens het moment dat de CD Twenty Four Seven wordt uitgebracht. Van het concert in Londen wordt de Video (alleen gereleased in Engeland) en de DVD "One Last Time" uitgebracht. Tina treedt in Nederland met dit concert alleen op in het Stadspark te Groningen. De datum van deze happening was 18 juli 2000.

Bij het Europese deel van deze tour zong Tina voor het eerst samen met John Fogerty, het nummer Proud Mary. Zij had John Fogerty nog nooit persoonlijk ontmoet. Het was dan ook of ontmoette ik de vader van de baby, die ik zolang heb gekoesterd, zei zij in het interview op de "All the Best" DVD. John Fogerty zat in Europa in het voorprogramma van de "Twenty Four Seven Millennium Tour 2000".

Tina neemt in 2000 het nummer "Great Spirits" op uit de Disney film "Brother Bear". De muziek is van Phil Collins.

Open Arms komt uit in november 2000 en is Tina's laatste nieuwe single. Op het album "All the Best" in 2004 staan nog twee nieuwe nummers in 2005 komt dit album uit in de USA. Tijdens de promotie van dit album in de USA komt Tina ook in de Oprah Winfrey Show en laat daar doorschemeren, nog wel eens een groot eenmalig concert te willen geven in bijvoorbeeld New York.

Tina woont voor het groot deel van het jaar in Zurich en Zuid-Frankrijk, ook al omdat zij zich beter thuis voelt in Europa dan in de USA. Een rol speelt hier ook in, dat als "Southern Girl" uit de USA, zich beter thuis voelt bij de Europese manier van leven. Tina heeft hier als het ware alle gemakken van de de grote stad, maar ook het platteland is altijd nabij. In Zwitserland bevalt Tina ook, de strikte en ordelijke manier van leven. 

Tina is nu bezig met een film in India, zij speelt hierin een Indiase Godin.

Eeltje

Discografie

In deze lijst komen waarschijnlijk niet alle uitgaven voor, in de afzonderlijke lijsten op deze site vind je meer details.

Solo Singles Tina

1966 River Deep - Mountain High

1976 The Acid Queen

1979 Root Toot Indisputable Rock 'n' Roller

1979 Sometimes When We Touch

1979 Hurricane

1979 Backstabbers

1982 Ball of Confusion

1983 Let's Stay Together

1984 Help

1984 What's Love Got To With It?

1984 Better Be Good

1984 Private Dancer

1985 I Can't Stand the Rain

1985 We Don't Need Another Hero

1985 One of the Living

1986 Typical Male

1986 Two People

1988 Addicted To Love

1988 Tonight Live (met David Bowie)

1988 634 - 5789 (met Robert Cray)

1989 The Best

1989 Foreign Affair

1989 Steamy Windows

1989 I Don't Wanna Lose You

1990 Look Me In the Heart

1990 Be Tender With Me Baby

1990 It Takes Two (met Rod Stewart)

1991 Nutbush City Limits (90's version)

1991 Way of the World

1992 Love Thing

1992 I Want You Near Me

1993 I Don't Wanna Fight

1993 Why Must We Wait Until Tonight

1993 Disco Inferno

1993 Proud Mary (US version)

1995 Goldeneye

1996 Something Beautiful Remains

1996 Missing You

1996 On Silent Wings

1996 Whatever You Want

1996 Hot Legs (met Tom Jones)

1996 In Your Wildest Dreams (met Barry White)

1997 When I Was Young

1997 Cose Della Vita (Can't Stop Thinking of You)

1999 When The Heartache is Over

2000 Whatever You Need

2000 When The Heartache Is Over (US vinyl 7")

2000 Don't Leave Me This Way

2004 Open Arms

 

Solo Albums Tina

 

1974 The Country of Tina Turner

1975 Acid Queen

1978 Rough

1979 Love Explosion

1984 Private Dancer

1984 Private Dancer Mixes

1986 Break Every Rule

1988 Tina Live In Europe

1989 Foreign Affair

1990 Rough (re-issue)

1990 Love Explosion (re-issue)

1991 Tina Goes Country

1991 Simply The Best

1991 Acid Queen (re-issue)

1992 Legs, Live in Chicago

1993 What's Love Gotta Do With It?

1994 The Collected Recordings - Sixties To Nineties

1994 Private Dancer Tour 85 Live

1996 Wildest Dreams

1999 Twenty Four Seven

1999 Soul Deep - CD

1999 Tina Turner Dues Paid

2000 All That Glitters

2004 All The Best

 

DVD, Video, CD video en CDi

 

1982 Nice 'n' Rough Live

1984 Private Dancer

1985 Tina Live Private Dancer Tour

1985 What You See Is What You Get

1986 Break Every Rule

1987 Break Every Rule, Live

1989 Foreign Affair

1991 Do You Want Some Action, Live In Barcelona '90

1991 Simply The Best

1991 The Girl From Nutbush

1993 What's Love Got To Do With It?

1993 What's Love Live 1993

1994 Tina Live Private Dancer Tour

1996 Wildest Dreams Live In Amsterdam 1996

1999 Celebrate 60th Birthday Special

2000 One Last Time Live In Concert

2002 Simply The Best

2005 All The Best

 

De noteringen (2007) van Tina in de Veronica Top 1000:

983    Nutbush City Limits (Met Ike Turner)
946    When The Heartache Is Over
876    I Don't Wanna Lose You
846    We Don't Need Another Hero
779    I Don't Wanna Fight
743    Cose Della Vita (Met Eros Ramazzotti)
715    Let's Stay Together
687    It Takes Two (Met Rod Stewart)
655    What's Love Got To Do With It
562    Tonight (Met David Bowie)
446    It's Only Love (Met Bryan Adams)
252    The Best
224    Typical Male
178    Proud Mary (Met Ike Turner)
111    Private Dancer

 

Albums Ike & Tina Turner

 

1961 The Soul of Ike & Tina Turner

1963 Dynamite

1963 Don't Play Me Cheap

1963 It's Gonna Work Out Fine

1964 Get It

1964 The Ike & Tina Turner Revue

1964 The Ike & Tina Turner Show, Live Volume 2

1965 The Ike & Tina Turner Show, Live

1965 Ike & Tina Greatest Hits

1966 River Deep - Mountain High

1966 The Soul of Ike & Tina Turner

1967 Festival of Live Performances

1968 So Fine

1968 Ike & Tina Turner

1969 Cussin', Cryin' and Carryin' on

1969 Get It Together

1969 Get It, Get It

1969 Her man, His Woman

1969 Outta Season

1969 The Hunter

1969 Ike & Tina Turner & The Ikettes In Person

1970 Come Together

1970 River Deep Mountain High (re-issue)

1970 The Ike & Tina Turner Show

1971 Workin' Together

1971 Live In Paris

1971 Live at Carnegie Hall

1971 What You See Is What you Get

1972 Nuff Said

1972 Feel Good

1973 Let Me Touch Your Mind

1973 Ike & Tina Turner's Greatest Hits

1973 Live in the World of Ike & Tina Turner

1973 Nutbush City Limits

1973 The Best of Ike & Tina Turner

1973 Peaches

1974 The Gospel According to Ike & Tina Turner

1974 Sweet Rhode Island Red

1977 Delilah's Power

1979 Soul Sellers

1979 Mississippi Rolling Stone

1980 The Edge (Ike Turner)

 

DVD Video Ike & Tina Turner

 

1999 The Best of Musikladen

2003 Special Edition EP

2004 The Legends Live '71

 

Singles Ike and Tina Turner

 

vanaf 1960

 

A Fool in Love / The Way You Love Me

I Idolize You / Letter From Tina

I'm Jealous / You're My Baby

It's Gonna Work / Won't You Forgive Me

Poor Fool / You Can't Blame Me

I Can't Believe What You Say / My Baby Now

Finger Poppin' / Ooh Pop A Doo

Please, Please, Please / (Am I) A Fool In Love

River Deep - Mountain High / I'll Keep You Happy

Tell Her I'm Not At Home / Finger Poppin'

Anything You Want Born With / Beauty Is Just Skin Deep

A Love Like Yours / Hold On Baby

Goodbye So Long / Hurt Is All You Gave Me

Somebody (Somewhere) Needs You / Just To Be With You

I'm Hooked / Dust My Broom

I'll Never Need More Than This / Save The Last Dance For Me

So Fine / So Blue Over You

We Need an Understanding / It Sho Ain't Me

River Deep - Mountain High / Save The Last Dance For Me

I'm Gonna Do All I Can / You've Got Too Many Ties That Bind

I'll Never Need More Than This / A Love Like Yours

Crazy 'Bout You Baby / I've Been Loving You Too Long

Come Together / Honky Tonk Woman

Make 'Em Wait / Everyday I Have To Cry

Singles Ike & Tina Turner vervolg

 

The Hunter / Bold Soul Sister

I Want To Take You Higher / Contact High

Proud Mary / Funkier Than a Mosquita's Tweeter

River Deep - Mountain High / Oh Baby

Ooh Poo Pah Doo / I Wanna Jump

I'm Yours / Doin' It

Feel Good / Outrageous

Let Me Touch Your Mind / Chopper

River Deep - Mountain High / A Love Like Yours / Save The last Dance For Me

Born Free / Work On Me

Nutbush City Limits / Help Him

Fancy Annie / River Deep - Mountain High

Sweet Rhode Island Red / Get It Out of Your Mind

Sexy Ida (part 1) / Sexy Ida (part 2) 

Baby Get It On / Baby Get It On (disco version)

Delilah's Power / That's My Purpose

A Fool in Love (Millennium uitgave 2001)

 

De bronnen voor deze beknopte biografie en discografie zijn diverse publicaties en eigen weetjes