Reis 2003
Start Back

 

2003 rondrit Schotland - Noord Engeland De beknopte route
De vakantiereis ging dit jaar via IJmuiden - Newcastle v.v. naar Schotland en Noord-Engeland.

Zondag 22 juni Heerenveen - IJmuiden

Aan boord van de MS Prince of Scandinavia.

Ik vertrok zondag 22 juni met 81950 op de teller naar IJmuiden, dit was voor mij de eerste keer, dat ik met deze overtocht naar Groot Brittanië ging. De rit duurde voor de afstand van zo'n 150 km wel wat lang, dit kwam mede door de drukte bij Alkmaar. Heel veel verkeerslichten daar, die voortdurend op rood staan. Ik ben om 13.00 vertrokken en was om precies 15.30 ter plaatse. De inscheping was voor mij pas tegen halfzes.

Maandag 23 juni Newcastle - Edinburgh

Mortonhall Caravanpark

Frogston Road East

Edinburgh EH16 6TJ

Scotland

tel. 0131 664 1533

fax. 0131 664 5387

De camping ligt aan de zuidkant van Edinburgh, is goed te vinden, heeft goede voorzieningen en is via de "Busses" een goede uitvalsbasis voor de stad.

Edinburgh Morton Hall Campsite

De rit naar Edinburgh was rustig maar warm. Ik kom Schotland binnen en het weer slaat om, zij kunnen beter mij elk jaar inhuren, goed weer verzekerd. De camping is nog niet druk, alhoewel er wel veel Nederlanders zijn en een paar van onze Duitse vrienden. In de bar op het terrein was eigenlijk geen goede bitter (lekker half bruin engels bier) te krijgen. De derde, die ik probeerde was nog het beste. Die heet dan ook Best.

Dinsdag 24 juni Edinburgh

Vandaag naar de stad geweest. Het was geweldig mooi weer. Eerst even, zoals altijd traditiegetrouw koffie gedronken in het Waverley winkelcentrum bij of eigenlijk op Waverley Station en door de gardens gelopen tussen Princess Street en het kasteel, het was weer keurig aangelegd en onderhouden.

Edinburgh Waverley Station

Alle grote winkels aan de Princess Street zijn nog hetzelfde en hier was ik dus snel uitgekeken. Om half een ben ik de Kennelworth (een pub uit 17..) binnengelopen, deze zit aan de Rose Street het straatje met nog meer heel erg goed onderhouden erg oude pubs. En eindelijk een lekkere Ale (bitter) gevonden. Het merk is Velvet en zo smaakte het ook "Smooth".  Ook hier stikte het weer van de Nederlanders. Ik heb nog een tijdje met een paar Groningers zitten kletsen. Zij hebben slecht weer gehad meer noordelijk en zijn aangevallen door de midgets. Midgets zijn heel erg kleine maar enorm stekende mugjes, die alleen aan de westkust voorkomen, zo'n beetje vanaf Gretna langs de kust omhoog. Wil je rijk worden moet je iets uitvinden om deze lastposten te elimineren.

Gardens en Edinburgh Castle

De Kennelworth verkoopt ook goed eten en ik heb daarom een ribsteak genomen met lekkere groenten en French fries. De haggis is ook goed hier, maar daar had ik nu even geen zin in. Haggis is een traditioneel Schots gerecht wat bestaat uit; slachtafval zoals kopvlees en dergelijke vermengd met havermout in een schapenmaag gekookt, natuurlijk met specerijen gekruid en het is lekker.

Na nog wat sneupen in wat bargain stores, ben ik tegen vieren weer terug gegaan naar de camping. Morgen nog even de Old Town verkennen.

Woensdag 25 juni Edinburgh

Vanmorgen naar Edinburgh gegaan. Het weer is fantastisch en ik heb eerst koffie gedronken en toen de Royal Mile gelopen. De Royal Mile loopt vanaf het kasteel naar het Hollyroad Palace en is ongeveer anderhalve kilometer lang. Je komt op deze mijl, die vroeger vaak door het hof werd gelopen, vandaar het "Royal" allemaal leuke winkeltjes en andere interessante dingen tegen. Het paleis was dicht, er was iemand van het koninklijk huis aanwezig. In de bouw van het nieuwe parlement komt al aardig schot en het is bijna klaar van buiten. Het heeft een heel aparte architectuur met allemaal natuurlijke elementen aan de gevels en balkons. Ik vind het eigenlijk wat te druk, maar nu staan de steigers er ook nog om. Drie jaar terug waren zij hier ook al me bezig, toen nog ruw. En als ik hier weer kom zal het klaar zijn.

Het nieuwe Parlementsgebouw in Edinburgh

Toevallig kwam ik ook bij het oude parlement, vlakbij het kasteel, hier was het druk met allemaal politie en zo. Het bleek, dat Russische president Poetin op bezoek kwam. Ik heb gewacht en een foto gemaakt. Stelde niet veel voor, hij was ver weg en hij stak maar één keer de hand op. Maar ja, hij is wel de president van Rusland. Het duurde eigenlijk te lang, maar het leverde in ieder geval veel honger en dorst op, zodat ik eerst maar eens een plekje in een niet al te volle pub heb gezocht. Waarom het zo rustig was in de pub was al snel duidelijk, het bier (Caffrey's is natuurlijk wel heel erg goed) kostte 2,60 GBP, tot nu toe het duurste wat ik ben tegengekomen. De sirloin steak (medium) was goed.

Donderdag 26 juni Edinburgh - Dingwall

Camping and Caravanning Club site

Jubilee Park Road

Dingwall

Highlands IV15 9QZ

0044 1349 862236

Vanaf Noordwest (Inverness / Fort William) via A862 naar Dingwall, ga rechts af via Hill Street (voorbij het Shell station) en neem dan de eerste rechts na de spoorwegbrug. De camping is nu rechtdoor. De beschrijving klopte en om twee uur was ik er.

De beroemde (Whisky) Forth Road Bridge

Het was en hele rit van Edinburgh naar Dingwall, maar er was niet veel drukte onderweg, wel erg warm. De weg A9 vanaf Perth naar Inverness en verder is heel goed en schiet nog op ook. Onderweg genoeg plaatsen om te rusten, koffie te drinken en even te eten.

Dingwall is een leuk stadje met van alles en nog wat, zelfs de "Ross County FC" is vlakbij de camping. In de Somerfield supermarkt trof ik voor de derde keer deze vakantie een stel Nederlanders. Eerst waren ze aan boord, toen in Edinburgh op de camping en nu in de winkel, zij waren op doorreis.

Bij het station is een leuk pubje en dat is maar een paar minuten lopen van de camping. De camping is goed maar veel goedkoper dan in Edinburgh. In Edinburgh betaalde ik voor drie nachten 42.00 GBP en hier voor vijf nachten 27,25 GBP.

Vrijdag 27 juni Dingwall

Vanmorgen in het weer gekeken en het was mooi. Dus maar niet teveel rijden en ik ben naar Inverness gegaan. Hier een Tina Video gescoord voor het enorme bedrag van 1,50 GBP, zonder garantie.

Dingwall Camping and Caravanning Club site

Verder niet veel gevonden, koffiegedronken bij Littlewoods en geluncht in het nog groter geworden winkelcentrum. Snel, vet en vullend.

Terug via een toeristische route. Ook nog even via Beauly gereden, wat volgens de schrijfster Diana Gabaldon van "Terugkeer naar Inverness" op een paar uur varen van Frankrijk zou liggen. Dit was in de middeleeuwen zeker een paar dagen. Deze Amerikaanse mevrouw had haar huiswerk niet goed gemaakt, want zij bedoelde Beauly aan de zuidkust en dan is het inderdaad een nachtje varen.

Dingwall is een goede uitvalbasis voor tochtjes naar boven, de westkust en het Loch Ness gebied. Eerder stond ik altijd op de Bught Caravan and Camping Site de gemeentelijke camping in Inverness de hoofdstad van de Highlands, maar die is de laatste tijd steeds iets minder geworden, alhoewel er bijna elke avond wel gevoetbald wordt op de velden vlakbij.

Voor het eerst een beetje regen vanmiddag, lekker lezen in de Predom.

Cambrai War Memorial

Cambrai Oorlogsmonument Dingwall

Zaterdag 28 juni Dingwall

De gehele nacht heeft het wat gemiezerd, maar vanmorgen was het stralend weer. Ik ben richting Wick en Thurso gereden om ook nog eens Duncansby Head te zien (mooier dan John O'Groats), maar toen ik het bord zag onderweg met Wick 78 mijl was dit toch wat teveel van het goede. Het was bloedheet in de auto. Ik heb toen maar een kortere route gekozen en ben even in Bonar Bridge geweest. Daar de gebruikelijke ansichtkaarten en postzegels gekocht. In de shop een lunch samengesteld en met een lekker uitzicht en in de zon een paar sandwiches en de altijd lekkere volle melk verorberd. Uitzicht als beneden en een bankje voor het monument.

Bonar Bridge

Bonar Bridge War Monument

Vanmiddag in Dingwall bij Woolworth een TV (Nederlandse TV's zijn niet te gebruiken in de UK, het systeem is anders) gekocht voor het enorme bedrag van 19,99 GBP. Toen ik vanavond de adapter in het stopcontact wou steken bleek dit een engelse aansluiting te hebben en moest ik dus eerst weer McIver uithangen om het geheel aan de praat te krijgen. De ontvangst was met de eigen antenne van het toestel niet zo goed en met de antenne van de Poundstretcher hield het ook niet over. De eigen antenne is ook niet zo handig, omdat je blijft draaien voor de verschillende zenders. De Poundstretcher heeft denk ik nog wel een ander type. Maandag maar even naar Inverness kijken, zo blijf je bezig.

Zondag 29 juni Dingwall

Vanmorgen besloten om langs Inverewe Gardens aan de westkust te rijden. Je kunt hier ook als geen tuinman uren ronddwalen om van de uitzichten en de exotische planten te genieten. Jammer dat er weer een stuk single track road met subsidie van de EU wordt opgeknapt en nu tweebaans wordt. Maar het blijft een hele mooie scenic route met grandioze uitzichten en rustgevende bossen.

Op weg tussen Dingwall en de westkust

In Kinlochewe koffiegedronken bij een echt familiebedrijf, vader achter de kassa, moeder in de keuken en drie meisjes in de bediening. Het zoontje liep belangrijk te zijn.

Loch Ewe Inverewe Gardens

De Inverewe gardens in Schotland hebben een subtropische plantengroei veroorzaakt door de warme golfstroom, komende van zuid Engeland en die verder stroomt naar Noorwegen (zuidkust), de tuinen liggen vlakbij Poolewe.

Maandag 30 juni Dingwall

Het is niet te geloven maar de zon schijnt nog steeds. Ik heb vandaag een toertje gemaakt langs Inverness, Carrbridge, Grantown on Spey en via Inverness weer terug naar Dingwall. Onderweg kom je veel whisky stokerijen tegen, waar het goed proeven is maar ja ook in de Uk geldt voor mij 0% alcohol in het verkeer. Wel leer je veel van de rondleidingen. Bijvoorbeeld waarom Ierse whiskey donkerder is dan de Schotse. Deze wijsheid heb ik trouwens in Noord-Ierland opgedaan een paar jaar terug. De reden is, dat de whisk(e)y (in Ierland komt er een e bij) wordt opgeslagen in houtenvaten waar cherry in heeft gezeten in Ierland worden deze tweemaal gebruikt en Schotland driemaal, want schotten zijn zuiniger.

Loch Ness tussen Inverness en Fort Augustus

In Inverness even een andere antenne voor de TV gehaald en wat gegeten. Bij Tesco ook het avondeten ingekocht en gratis geparkeerd, want ik ben klant (bonnetje laten aftekenen aan de kassa). Soms ben ik een echte Nederlander.

Het beeld is nu stukken beter en heb op de BBC een klein stukje tennis op Wimbledon gezien zonder "sneeuw", het regent erg in het zuiden, hier gelukkig niet.

Dinsdag 01 juli Dingwall - Fort William

Glen Nevis Caravan and Camping Park

Glen Nevis

Fort William

Inverness-shire PH33 6SX

Telefoon 0044 1397 702191 Fax 0044 1397 703904

camping@glen-nevis.co.uk

Bij de rotonde (Edinburgh Woollen Mill) naar de camping. Is aangegeven.

Vannacht heeft het even geregend, vanmorgen was het weer goed. Om een uur of halftien ben ik van de camping gereden richting Fort William en het was een rustig tochtje steeds de A82 volgen. Zoals gewoonlijk wel veel toeristisch verkeer op de weg. Loch Ness is een echte trekker, ook de sluizen bij Fort Augustus zijn de moeite waard, de sluis ligt in het Caledonian Canal en overwint een behoorlijk niveau verschil. Half een op de camping, die nog net zo is als anders.

Camping Fort William aan de voet van Ben Nevis

Vanmiddag even wat ingekocht en door Fort William gedwaald. Vanavond even een pint gehaald in de Glen Nevis Bar (blijft koude kak), maar makkelijk en dichtbij. Uitgebreid eten kan ook. Verder nog even naar de jeugdherberg gelopen en even mijn vrienden de "Highland Cattle" begroet. Vlakbij zijn het kolossale beesten, maar zo tam als een lammetje, zij lopen hier los rond. Veel mensen kwamen nog moe en bezweet naar beneden vanaf Ben Nevis (de hoogste berg van Schotland), het is maar waar je van houdt.

Wandeling naar en op Ben Nevis, vooral leuk als je van vliegen en zelfkastijding houdt.

Woensdag 02 juli Fort William

Vanmorgen naar de stad gelopen, dat is zo'n 4 km. maar het was mooi weer en de bus is onbetrouwbaar op deze route. Sta je te wachten dan komt hij niet en loop je alvast naar de stad, dan rijdt hij je vast voorbij. Koffiegedronken bij de Edinburgh Woollen Mill en toen zomaar even langs het station gelopen. Daar kon ik een retourtje kopen voor Mallaig, dit is een mooie rit met de trein. Het uitzicht is magnifiek met geweldige natuur, langs het diepste meer van Schotland en  een aantal mooie bruggen, waarvan één met éénentwintig bogen, hij was toen hij in gebruik genomen werd de grootste betonnen brug. In de UK heb je veel van dit soort bouwwerken gebouwd in het begin van het industriële tijdperk met al z'n geloof in de onoverwinnelijke techniek.

De Jacobite Steamtrain brengt je van Fort William naar Mallaig

Mallaig is een leuk stadje, dat vroeger van de visvangst leefde, maar nu het vooral van de toeristen moet hebben. Ook de veerboot naar Skye vertrekt vanaf hier. Het is niet zo groot, maar de treinmachinist is de BOB, zodat er even lekker geluncht kan worden met de nodige pinten.

In Fort William terug ben ik eerst maar weer even een pub ingedoken en een Mix Grill genomen en een soepje vooraf. De soep bleek een echte vuller te zijn en de Mix Grill echt groot. Dus met een te goed gevulde buik, want opgeven moet je nooit, terug naar de camping, weer 4 km. lopen want de bus reed niet.

Donderdag 03 juli Fort William - Luss

Camping and Caravanning Club Site

Luss

Loch Lomond

Nr Glasgow Alexandria

Scotland G83 8NT

Telefoon 0044 1436 860658

Neem de afslag rechts vanaf de A82 naar Luss bij de Bagpipe and Kiltmakers workshop (Lodge of Loch Lomond).

Luss Campsite aan Loch Lomond, vlakbij het dorp

De camping is behoorlijk vol, maar ik kreeg nog een leuke plek aan het meer, omdat ik een Member ben. De campingkaart heeft mij dit jaar al aardig wat opgeleverd. Al acht nachten voor half geld en extra korting omdat ik 55+ ben.

Het dorp is nog net zo als een paar jaar terug. In Luss wonen en werken veel artiesten, Paul McCartney schijnt hier ook nog wel eens te komen, als hij onderweg is naar de Mull of Kintyre. Ik heb nog wat sprits (ronde) gekocht voor mijn leeg blikje thuis, dat komt oorspronkelijk ook uit Luss, zodat dat alleen al een reden is om zo nu en dan naar Luss te gaan. Het restaurant en de pub zijn vlakbij de camping, dat komt goed uit.

Vrijdag 04 juli Luss

Inveraray was vandaag het doel, een drukke stad, maar te weinig te doen naar mijn zin, dus snel uitgekeken. Ik wilde ook niet een tijd in rij staan om de Inveraray jail te bezichtigen, te grote rij. Ik kom wel hier wel eens weer. Terug gereden, niet via Helensburgh, zoals gepland maar de korte route. Het was veel te warm in de auto.

Inveraray

Vanmiddag met een mooi uitzicht over Loch Lomond, wat gelezen, gemijmerd en gedronken. De gehele dag een stralend blauwe lucht en 25 graden. Eigenlijk teveel voor mij, maar het houdt de midgets weg, want die komen weer op als het een beetje druilerig wordt.

Zaterdag 05 juli Luss

Helensburgh was vanmorgen lekker winkelen en sneupen. Er is zelfs nog een echte General Store, met bijna van alles te koop, zoals roze - of eigele verf voor de gevel van je huis. Voor vanavond het eten ingekocht. Het weer is fantastisch en ik heb de gehele middag voor de caravan gezeten en net als gisteren wat gelezen.

Wandeling door Luss

Vanavond ben ik naar de pub geweest, deze is niet meer wat het geweest is. Teveel verbouwd en aangepast aan de huidige tijd. Kunstbloemen en een nep openhaard, terwijl het vroeger een leuke authentieke tent was. Nog wel steeds dezelfde (nu wat oudere) meiden achter de bar.

Zondag 06 juli Luss - Moffat

Camping and Caravanning Club Site

Hammerland's Farm

Moffat

Borders DG10 9QL

Telefoon 0044 1683 220436

Neem de afslag Moffat vanaf de A74 na ongeveer 1 mijl rechtsaf bij de Bank of Scotland, dan weer rechts na 200 yards en kijk uit naar het campingbord rechts van de weg.

De aanduiding klopt niet helemaal, wat mij weer in een onmogelijke positie bracht op een te steile en bochtige weg. Maar ook dit is weer goed gekomen. De camping is vlakbij de Weaver's Mill en een paar minuten van het centrum. Moffat is een leuk stadje en ik heb een boek voor Wiepie gevonden. Hier lagen ook nog wat rock 'n' roll boeken, maar het aandeel Ike & Tina was te klein en te algemeen, dus de ponden niet waard.

Moffat...

Vanmorgen was het iets bewolkt en het stikte het dus van midgets, toen ik de caravan aankoppelde in Luss. Het wordt je dan heet in het gezicht, het zijn net vlooien.

Na aankomst eerst maar even naar huis gebeld via een cel. De mobile telefoon weigerde dienst gisteravond. Ik heb de chip wat gepoetst en beklopt en uiteindelijk werkte hij weer. Het zit toch niet mee met de electronica en communicatie, want de Royal Bank of Scotland wilde mij ook geen geld geven. Morgen maar weer eens proberen bij een groter filiaal.

Vanmiddag in de pub een paar "Bellhaven Best" gedronken en de F1 van Frankrijk gezien, later nog wat Tennis. Bij de Co-oP wat ingrediënten gekocht voor het avondeten. Het is een soort English stijl macaroni geworden, compleet met Gammon steak.

Een Pipe Band voor een goed doel in Moffat

Moffat is een leuk stadje met een brede weg door het centrum. 's Avonds trad er nog een Pipe band op voor een of ander goed doel. De band was een gemêleerd gezelschap van schooljongen tot opa. Het geluid van doedelzakken maakt altijd iets los in je, ik vind het prachtig. 

Morgen naar Dumfries. Een leuke stad waar ik wel eerder ben geweest.

Maandag 07 juli Moffat

Vanmorgen was het voor het eerst dat het overdag regende, alhoewel regen, het motregende maar met de wind een vies weertje. Tot nu toe heeft het alleen twee nachten wat geregend.

Dumfries een leuke winkelstad

Bij Dumfries aangekomen was het alweer droog en heb ik de stad bekeken. Hier kun je merken, dat Engeland dichterbij komt, want in de tweedehands winkels kom je wat meer boeken en dergelijke tegen en het zijn er meer. Dumfries is een echte winkelstad. Vanmiddag ben ik nog even Moffat ingelopen en een paar pinten gekocht.

Dinsdag 08 juli Moffat

Vanmorgen richting Selkirk gereden, het is een bochtige weg, maar een heel mooie route om te rijden en er was niet veel verkeer. Selkirk zelf stelde niet veel voor, maar goed genoeg voor boodschappen en koffie. En bij de Rode Kruis charity shop vond ik nog een verzamel LP van FIAT met natuurlijk ook Tina erop. Dus succes. Dezelfde weg terug (veel keus was er ook niet) en nog steeds mooi.

Vanavond nog even naar de Railway Bar geweest, lekkere Theakston Ale hebben ze daar.

Woensdag 09 juli Moffat - Hexham

Caravan Club Site

Racecourse Hexham

Ik had gehoord van een Nederlander in Dingwall, dat de camping in Hexham bij de racecourse wel leuk was. Oorspronkelijk zou ik op de camping staan in Haltwhistle, maar omdat ik vroeg in Haltwhistle was en dit wel een erg rustig stadje leek ben ik doorgereden naar Hexham. De camping is moeilijk te vinden er was mij gezegd zoek maar niet om campingborden, maar volg de racecourse aanduidingen. Nu wil het gebeuren, dat het buiten het raceseizoen is en de borden zijn weggehaald. Kan gebeuren.

Ik ben daarom drie keer dwars door Hexham gereden, heb op een verkeerde camping getracht binnen te komen (was alleen voor stacaravans) en heb zelfs mijn achteruitrijkunsten met een caravan op een te smalle weg moeten demonstreren.

Maar zoals gewoonlijk ben ik op de goede camping aangekomen. Het is rustig hier en jammer genoeg niet op loop afstand van de stad en geen pub in de buurt. De wasgelegenheden zijn ook nog uit het jaar nul in een oude loods. Dus hier maar niet weer heen in de volgende vakanties. Maar het was ook niet aantrekkelijk om de felle zon nog weer een andere camping te gaan zoeken. Haltwhistle is een beter alternatief de volgende keer.

Hexham Camping

Het is hier wel een mooi vertrekpunt om de Hadrian Wall te bekijken. Dat ga ik morgen maar eens doen. Verder is het een leuke stad en is er ook nog een Outlet Store. Dus de eerste dagen zal ik mij wel niet vervelen.

Donderdag 10 juli Hexham

Het was vanmorgen lekker zonnig en dus ben ik een route gaan rijden langs de Hadrian Wall. Onderweg voor het eerst koffiegedronken bij een Little Chef. Ik ben dus weer in Engeland.

De Hadrian Wall gebouwd door de Romeinen in opdracht van Hadrianus, die de barbaren van het noorden hiermee wilde weren.

De Hadrian Wall is een muur, die gebouwd is door een romein, die Hadrianus heette. Hij heeft de toeristenindustrie van Noord-Engeland een aardig steuntje in de rug gegeven. Het is opvallend hoeveel wandelaars er langs de muur lopen. In een tempeltje heb ik ook maar een paar munten geofferd, je weet nooit waar het goed voor is en het maakt de beurs lichter.

De tempel

Vanmiddag heb ik nog wat in Hexham rond gebanjerd. Tegen een uur of drie begon het hard te waaien en regende het een beetje, dit was de tweede keer deze vakantie. Het duurde echter maar kort.

Ik denk dat ik voorlopig voldoende bier voor thuis heb ingeslagen, bij Safeway waren de Caffreys in de aanbieding, acht blikken voor 7,00 GBP dit is goedkoop, maar in Haltwhistle waren het acht blikken voor 5,50 GBP, nog goedkoper. Ik heb er nu 24 blikken en nog wat in de koelkast.

Vrijdag 11 juli Hexham

Vandaag heb ik de stad eens goed bekeken en ben naar de Outlet Store geweest. Hier heb ik een engelse doos gekocht voor een dubbel engels stopcontact en wat lekkere geurtjes voor Mem, als ze tenminste van lavendel houdt. Een leuke stad om in rond te dwalen en te sneupen, in oude boekwinkels en charity shops, dit zijn winkels, die een goed doel dienen en vooral van de inbreng leven. Hier kun je leuk scoren en ook nog iets doen voor de minder fortuinlijke medemens. Charity shops kom je vooral in Engeland tegen.

Morgen nog maar wat inkopen bij Safeway, zoals chutney (diverse soorten), mosterd van Colman's en vooral niet vergeten de Salt and Vinegar Chips, verder alles maar een beetje klaarmaken voor zondag, want dan wacht de boot alweer op mij.

Zaterdag 12 juli Hexham

Mooi weer en de laatste volledige dag in Engeland. Eerst maar even rustig aan en bij Safeway wat mosterd, chips en wat chutney gekocht. Nog één keer voor de inkopen van het avondeten zorgen. De stad was gezellig druk en in een tweedehands zaakje heb ik nog wat boeken gevonden.

Leuk winkelen in Hexham

Vanavond maar makkelijk en gekozen voor bruine bonen, chili con carne met spek. Het smaakte goed en ik ga nog even buiten zitten lezen en koffie drinken. Vanavond ook nog even wat flessen Newcastle Brown soldaat maken, wat in mij zit bederft niet.

Morgenvroeg maar even de rugzak klaar maken voor aan boord. DFDS verwacht mij omstreeks vier uur, zodat ik rustig aan kan doen.

Zondag 13 juli Hexham - Newcastle

Vanmorgen rustig aan gedaan en ben om ongeveer halftwaalf van de camping vertrokken. Het was niet erg druk op de weg, behalve dan de A1 en A19, die zijn altijd druk. De bewegwijzering was goed, zodat het een fluitje van een cent was om in haven op de goede plaats te komen.

In de terminal heb ik mijn laatste ponden omgewisseld voor euro's. Aan boord kun je zowel ponden als euro's gebruiken.

Om ongeveer vijf uur was ik aan boord, de inscheping gaat niet zo vlot als in IJmuiden. De engelse douane ziet altijd spoken. De terugreis is met de "Duke of Scandinavia".

DFDS Seaways vertrekt uit Newcastle

Bij het diner, wat goed was heb ik Oene Dijkstra de broer van Gerard nog gezien en even mee gesproken. Hij was met Dalstra reizen naar Schotland geweest. Misschien zie ik hen vanavond nog aan de bar.

Morgen nog een ritje Heerenveen en dan zit het er weer op.

Maandag 14 juli IJmuiden - Heerenveen

Twintig voor tien vertrok ik vanmorgen uit IJmuiden. Ik ben via Zaanstad teruggereden, dit is vlotter en in ieder geval rustiger dan over Alkmaar. Om twaalf uur thuis.

Eeltje

22 juni Heerenveen - IJmuiden

23 juni Newcastle - Edinburgh

A19/A1/A720 via Berwick-upon-Tweed

24/25 juni Edinburgh

26 juni Edinburgh - Dingwall

A90/M90/A9A835 via Perth, Pitlochrie en Inverness

27/28/29/30 juni Dingwall

Tour via Poolewe

Tour via Bonar Bridge en Garve

01 juli Dingwall - Fort William

A835/A82 via Inverness, Fort Augustus en Invergarry

2/3 juli Fort William

Tour Mallaig (trein)

03 juli Fort William - Luss

A82 via Glencoe, Crianlarich en Tarbet

4/5 juli Luss

Tour Inveraray

Tour Helensburgh

06 juli Luss - Moffat

A82/M8/M74 via Glasgow

07/08 juli Moffat

Tour Selkirk via A708

Winkelen Dumfries

09 juli Moffat - Hexham

A74(M)/A69 via Carlisle 

10/11/12 Hexham

Tour Hadrian Wall

Tour Pennine Chain (County Durham)

13 juli Hexham - Newcastle

A69/A19 via Corbridge

14 juli IJmuiden - Heerenveen