Reis 1997
Start Back

 

1997 Rondrit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. De beknopte tourlijst
Dit verslag gaat over mijn reis naar Noord-Ierland en Ierland via Engeland en Schotland. Op het eerste gezicht lijkt het een omweg om via Schotland te reizen, maar de P&O oversteek Cairnryan – Larne is veel goedkoper, dan de gebruikelijke Wales - Ierland tarieven. De extra kilometers doen er dan niet meer toe.

Ik ben nogal geneigd veel tekst te gebruiken in mijn verslagen, maar deze keer wil ik wat meer foto’s gebruiken. In de gedachte dat één beeld meer zegt dan duizend woorden.

Zondag 6 juli, Heerenveen – Europoort

Klaar voor de reis  

De rit naar Europoort verliep rustig. De veerboot is iets luxer uitgevoerd dan normaal. Goed eten en een goed bed.

Maandag 7 juli, Hull – Gretna

Vandaag over York naar Gretna gereden. De benzine is in één jaar tijd 18P (42 cent) duurder geworden en is nu ongeveer gelijk aan de Nederlandse prijs van ƒ 2,40. Het pond is ook duurder dan vorig jaar.

Braids Caravan Park ligt op loopafstand van Gretna en dus ook naar de “Crossway Inn”. De “Director’s Ale” smaakte goed.

Dinsdag 8 juli, Gretna – Stranraer

Normaal als je van Gretna naar Stranraer rijdt, dan ga je via de A75, deze is nogal druk. Daarom heb ik vandaag voor de route door het Galloway Forest gekozen. In Newton Stewart was de benzine ƒ 2,51 dat kan nog wat worden met een dorstige Volkswagen camper.

Parkje Stranraer vlakbij de Haven

De campingbeheerster van het Aird Donald Camping Park, klaagde over de weinige toeristen dit jaar. Er zijn zoals gewoonlijk wat Nederlanders en Duitsers. Fransen en Italianen heb ik niet gezien. Zal wel door de duurder pond komen.  

Woensdag 9 juli, Stranraer - Enniskillen

Vanmorgen had ik een mazzeltje. Ik had geboekt voor de langzame ferry, want ik ben op vakantie en heb geen haast en die is veel goedkoper dan de snelle. Ik was echter te vroeg en de Jet Liner was nog niet vol en de langzame was wel druk, dus werd ik gevraagd, of ik met de snelle Jet Liner mee wilde varen. Geen hogere kosten natuurlijk. Geen bezwaar.

Cairnryan Haven

Ik was nu echter wel vroeger in Noord-Ierland dan gepland en ben dus niet op de camping in Larne gaan staan. Maar ben doorgereden naar Moira. De Moira camping was echter niet veel en daarom heb ik uiteindelijk voor de camping in Enniskillen gekozen.

De A4 naar Enniskillen was echter afgesloten vanwege de Protestantse Oranje marsen. Het verkeer werd omgeleid over B-wegen. Langs beide kanten van de weg liepen soldaten met het geweer in de aanslag, op een tussenruimte van ongeveer 50 meter. Een echt ere-escorte dus. Onderweg stonden nog meer borden over toekomstige afsluitingen van wegen en dorpen.

Donderdag 10 juli, Enniskillen - Athlone

Het was vandaag nog een toer om de juiste afslag N55 south te vinden. De Ieren hadden dit bord nogal verborgen opgesteld in de stad. De bewegwijzering is in Ierland een stuk slechter dan in Groot-Brittannië. Het kostte mij nogal wat extra (leuke) kilometers. De benzineprijs is in Ierland een stuk lager met ƒ 2,14.

Ook Heineken in Athlone, Ierland

De pub is vlakbij de camping en ze schenken daar Caffreys Ale, een lekkere zachte ale. De camping stand vannacht blank na een hevig onweer met veel regen. De klompen konden dus aan.

Vrijdag 11 juli, Tour Clonfert Clonmacnois  

Vandaag een tochtje gemaakt naar Clonmacnois, dit is een verzameling tempels en kerken en is één van de eerste christelijke samenlevingen in Ierland en Europa. Er komen en waren veel toeristen.

Clonmacnois

De Paus is hier ook op bezoek geweest in 1979 en daar is natuurlijk een mooie plaquette van gemaakt. Clonmacnois is hierdoor volgens de Ieren nog heiliger geworden.

Plaquette vanwege het bezoek van de Paus

Zaterdag 12 juli, Athlone - Lahinch

Lahinch is een chaotisch plaatsje. De wegen er naartoe zijn echt slecht. Door de regen vannacht en vandaag staan er veel plassen water op de weg. Er zijn onwaarschijnlijk veel pubs, hoe is het mogelijk, dat die allemaal een bestaan hebben.

Lahinch een chaotisch stadje

De cliffs of Moher

Zondag 13 juli, Tour The Burren

The Burren is een onwaarschijnlijk landschap, je waant je soms op de maan. Ik heb ook de Aillwee Cave bezocht en de rondleiding gedaan met een goede gids. De laatste in het wild levende beer in Ierland is zo’n 1000 jaar geleden gestorven. In de grotten lagen beenderen van een beer, die 1500 jaar geleden is gestorven.

The Burren, soms een surrealistisch landschap

Maandag 14 juli, Lahinch - Killarney

Vandaag was het regen en nog eens regen. Bunratty Castle wilde ik wel eens weer bezoeken, maar met deze regen is er niets te doen. Het Folkpark is wel helemaal vernieuwd. De geplande camping in Tralee was niet te vinden, misschien door de vele uitbreidingen in die buurt is hij opgeheven. Dus maar naar Killarney gereden, hier ligt de camping op loopafstand van de stad.

Dinsdag 15 juli, Tour Ring of Dingle

Dingle is een leuk stadje en de (normale) weg er heen en de weg terug over de Connor Pass, is heel erg mooi om te rijden. De Connor Pass kan nog wel eens dichtzitten met mist en dan is de weg levensgevaarlijk. Maar vandaag met een stralende zon is het uitzicht magnifiek.

Dingle steil en kleur

Woensdag 16 juli, Tour Ring of Kerry

De Ring of Kerry heb ik al eerder gereden, net als de Ring of Dingle. Vandaag was het weer een stuk slechter dan gisteren en op de hoogten heb je dan gelijk slecht zicht. Kenmare is een bezoekje waard een leuke en levendige stad.

Kenmare

Donderdag 17 juli, Killarney - Cahir

De geplande camping in Cork was te dicht bij het vliegveld, zodat ik maar richting Cahir ben gereden. De camping heet “The Apple” en is zoals de naam al zegt eigenlijk een appel boomgaard.

Cahir Castle

Vrijdag 18 juli, Tour Cashel

Vandaag heb ik de “The Rock of Cashel” bezocht en het kasteel in Cahir. Vandaag dus veel stenen gezien. In Cashel sprak ik nog met een collectrice voor Ierse diabeten. Zij hebben het hier niet zo goed geregeld als in Nederland. Zij vond het maar vreemd, dat ik alleen reisde als diabeet. Na uitleg over onze voorzieningen met bloedsuikermeters en cursussen over zelfregulatie begreep zij ook wel dat dit geen bezwaar was.

The Rock of Cashel

Zaterdag 19 juli, Cahir - Wexford

Vandaag lekker rustig naar Wexford gereden. De benzinetank van de Volkswagen begint te lekken, dus maar niet meer vol tanken.

 

De Camping in Wexford

Zondag 20 juli, Wexford - Dublin

Ik was tegen twaalven op de camping. Niet getankt en de lekkage is over, dus maar op halve tankjes gaan rijden.

Maandag 21 juli, Dublin city

Vandaag Dublin verkend en alles is hier nog bijna net zo als de vorige keer, maar wel leuk.

Leuke reclame in Dublin

Dinsdag 22 juli, Dublin - Markethill

Vanmorgen naar Noord-Ierland gereden via Newry naar het Gosford Forest Park vlakbij Markethill. Markethill is in twee delen op te splitsen een Katholiek en een Protestants deel. De hekken kunnen zo worden gesloten. In de pub vanmiddag nog wat gesproken over de “Army’s” en zo. Ik kom uit het land van de Oranjes en dat schijnt hier soms een voordeel te zijn sinds de slag bij de Boyne.

Markethill, de Noord-Ierse scheiding in beeld

Woensdag 23 juli, Markethill – Benone (Limavady)

Wat regenachtig vanmorgen maar vanmiddag beter weer. Vanmiddag en vanavond heb ik het strand wat verkend.

Benone Beach

Donderdag 24 juli, Benone - Larne

Via de groene kustroute A2 naar Larne gereden. Onderweg heb ik de Bushmill’s de whiskey stokerij bezocht. Dit is de oudste whiskey stokerij ter wereld en legaal sinds 1608.

Uitzicht vanaf de Camping in Larne

Vrijdag 25 juli, Larne - Stranraer

Ik was in Larne in 1993 en in mijn herinnering was Larne iets groter dan nu weer blijkt. Lekker wat geshopt, om halfvier vertrokken met de langzame veerboot. Tegen zessen op de camping in Stranraer.

Aankomst in Cairnryan

Zaterdag 26 juli, Stranraer - Gretna

Veel regen vandaag. Ik tank nu benzine voor één dag en de benzinetank lekt dan niet meer. Het dakluik van de Volkswagen Camper lekte vanmiddag. Hier wat kit in de naden gestopt, met wat aluminiumtape er over. Na de vakantie dus volop werk.

Zondag 27 juli, Gretna – York

Vandaag was het redelijk weer. Het is altijd een mooie route met mooie uitzichten van Gretna naar York.

Maandag 28 juli, York city

In York is altijd leuk winkelen. Er zijn veel tweedehands - en andere curiosa winkeltjes. Bij Tesco de gebruikelijke voorraad engelse boodschappen voor thuis ingeslagen, zoals Colman’s mosterd, Cheese & Onion en Salt & Vinegar Chips en natuurlijk wat Chutney’s en Ale.

York stad

Dinsdag 29 juli, York - Hull

Vanmorgen alles netjes ingepakt en via Beverley naar Hull gereden. Beverley is een echt engels stadje en is voor mij altijd een vaste stop onderweg naar Hull. Fijn winkelen en sneupen.

Beverley

Woensdag 30 juli, Europoort - Heerenveen

Een rustige overtocht vannacht. Het eerste stuk was wat druk met de gebruikelijke files. Eenmaal voorbij Utrecht wordt het beter en tegen halftwaalf weer terug in Heerenveen. Waar alles nog net zo was als toen ik weg ging.

De reis chronologisch weergegeven.

Nederland

Engeland

Schotland

Noord-Ierland

Ierland

Noord-Ierland

Schotland

Engeland

Nederland

 

De tour per dag inclusief de overtochten met de veerboten.

Zondag 6 juli, Heerenveen – Europoort

Europoort – Hull, North Sea Ferries

Maandag 7 juli, Hull – Gretna

Dinsdag 8 juli, Gretna – Stranraer

Cairnryan – Larne, P&O Irish Ferries

Woensdag 9 juli, Stranraer - Enniskillen

Donderdag 10 juli, Enniskillen - Athlone

Vrijdag 11 juli, Tour Clonfert Clonmacnois

Zaterdag 12 juli, Athlone - Lahinch

Zondag 13 juli, Tour The Burren

Maandag 14 juli, Lahinch - Killarney

Dinsdag 15 juli, Tour Ring of Dingle

Woensdag 16 juli, Tour Ring of Kerry

Donderdag 17 juli, Killarney - Cahir

Vrijdag 18 juli, Tour Cashel

Zaterdag 19 juli, Cahir - Wexford

Zondag 20 juli, Wexford - Dublin

Maandag 21 juli, Dublin city

Dinsdag 22 juli, Dublin - Markethill

Woensdag 23 juli, Markethill – Benone (Limavady)

Donderdag 24 juli, Benone - Larne

Vrijdag 25 juli, Larne - Stranraer

Zaterdag 26 juli, Stranraer – Gretna

Larne – Cairnryan, P&O Irish Ferries

Zondag 27 juli, Gretna - York

Maandag 28 juli, York city

Dinsdag 29 juli, York – Hull

Hull – Europoort, P&O North Sea Ferries

Woensdag 30 juli, Europoort – Heerenveen