Reis 1992
Start Back

 

1992 rondrit Schotland, Outer Hebriden en Engeland De beknopte route

Dit jaar ging een lang gekoesterde wens in vervulling, een tochtje langs de "Outer Hebriden". Het was nogal veel geregel om de Hopscotch tour nummer 9 geregeld te krijgen. Eerst heb ik een brief gestuurd met de vraag of de door mij gewenste drie overtochten beschikbaar waren. Het duurde slechts een goede week, toen ik de bevestiging kreeg van Caledonian MacBrayne. Toen alleen nog betalen via de Bank of Scotland in Glasgow. Vergeet niet te vermelden bij de betaling 'Our Cost" want anders krijgt de ontvanger te weinig en gaat de deal niet door in de reiswereld.

Caledonian McBrayne de grootste vervoerder deze vakantie

De boeking voor de oversteek van Hoek van Holland naar Harwich was een stuk eenvoudiger, gewoon via de Amro Bank.

Dinsdag 7 juli Heerenveen - Colchester

Vandaag voor het eerst ook eens in de file gestaan in de polder, rijkswaterstaat was bezig met de weg bij Zeewolde. Verder zonder problemen naar de haven en ingescheept.

Hoek van Holland Good Bye, de vakantie begint.

Aan boord alles prettig geregeld en lekker gegeten. De engelse douane was weer als vanouds, de hele bus door vliegen, wat ga je doen, waar ga je heen? Gelukkig is het volk gastvrijer, dan de heren grensbewakers.

Colchester camping is vanaf Harwich nog een half uurtje rijden en tegen acht uur engelse tijd was ik geïnstalleerd op mijn plekje. Nu eerst de bus weer ombouwen van bestelbus naar camper, want in Engeland, hebben ze nog nooit gehoord van grijze - en gele kentekens, dat komt goed uit.

Nog even naar de "Crown Inn" gefietst, deze pub is vlakbij de camping en lekker gezellig. Ik word weer begroet met, "Another Year Allready", ik kom hier al zolang, dat mijn gezicht in de barman zijn geheugen is gegriefd.

Woensdag 8 juli Colchester - Market Rasen

Via Bury St. Edmunds, waar een leuke markt (ook vee) was door Norfolk naar Lincolnshire gereden. De camping, die ik zocht was niet zo goed aangegeven, maar de camping bij de Race Course was goed te vinden, dus hier mijn boeltje maar opgeslagen.

Market Rasen Race Course Camp Site

's Avonds een wandeling langs de renbaan en de golfbaan gemaakt. De plaatselijke fanfare oefende in de kantine bij de renbaan, gelukkig hielden, die het om ongeveer tien uur voor gezien.

Donderdag 9 juli Market Rasen - Ullswater

Het weer was vandaag regenachtig en winderig, dus typisch engels. Het doel was vandaag Windemere in het Lake District. De Limefitt Park in Ambleside was niet zo moeilijk te vinden, ik was er eerder geweest. Maar ik was er niet meer welkom, omdat ik alleen ben en het is een familiecamping geworden. Zij snapten ook wel mijn verbazing en vooral ergernis en tegen mij persoonlijk hadden zij ook geen bezwaar, maar regel is regel en meer van deze bullshit. Ik kon ook nog even mooi mijn hart luchten over de achterstelling van alleengaanden in de toeristenindustrie en dan bij hun in het bijzonder. Ik heb hun succes gewenst en ben via de Kirkstone Pass verder gereden. Een magnifieke route.

Hoogste pub in Engeland op de Kirkstone Pass in het Lake District

In Ullswater niet ver van hoogste pub heb ik een mooie camping gevonden bij de Brotherswater Inn, er is een bar, een winkel, een Inn en goede sanitaire voorzieningen. De omgeving is geweldig mooi.

Vrijdag 10 juli Ullswater

Vandaag naar Windemere gereden, Een mooie route, het Lake District heeft een mooie natuur en ondanks de drukte doet het ongerept aan. In Windemere was het leger bezig om rekruten te ronselen via promotionele stands en zelfs kon men bungee jumpen.

Windemere is een gezellige stad, die nog steeds een bepaalde standing uitstraalt.

Zaterdag 11 juli Ullswater - Motherwell (Glasgow)

Het was een leuke trip via de A592 en Penrith naar Motherwell een voorstadje of beter nog een wijk van Glasgow. De camping is enorm groot, de beheerder deed nog even moeilijk, omdat ik in een "Commercial Van" zou willen overnachten en dat was niet toegestaan. Toen ik hem mijn bus van binnen liet zien, ging hij overstag.

Vlakbij of eigenlijk op de camping is ook een roeibaan, waar een regatta werd gehouden. Nereus een roeiclub uit Nederland deed ook mee. 's Avonds is in het "Strathclyde Park" niet veel te doen.

Zondag 12 juli Motherwell - Oban

Zelfs op zondagmorgen is de M8 door Glasgow nog druk. Maar ondanks de drukte was ik al snel via de Erskine Bridge richting het rustiger noorden. In Luss in de Inn waar ook Paul McCartney ook wel eens komt, koffiegedronken. Naar Oban is dan een mooie route en dan vooral door Argyll en de vallei van Glencoe. Hier kom je ook veel bergbeklimmers tegen.

Vanmorgen na Luss zag ik een caravan, die tegen een klip was gereden, hij was echt in gruzelementen, waarschijnlijk door de vrij harde wind gaan slingeren.

De camping ligt aan het uiteinde van Oban, vlakbij een duikschool en de haven kun je vanaf de camping zien liggen. Caledonian MacBrayne vaart er lustig op los, naar Mull en bijvoorbeeld Barra en South Uist.

Maandag 13 juli Oban

Het weer is winderig en het miezert wat, dus reden genoeg om wat huishoudelijke dingen te doen en in de stad eens lekker te relaxen en een glasblazerij te bezoeken.

Oban Harbour

Op de camping heb ik nieuwe buren gekregen, vijf Nederlanders in een oude snoek en een met kunst en vliegwerk in elkaar geknutselde tent, maar het is een leuke groep. Ik hoop, dat het bouwsel de wind weerstaat.

Dinsdag 14 juli Oban - Pollacher

Vanmiddag om drie uur vaart de boot naar Lochboisdale op South Uist. Vanmorgen wat door de stad gedwaald en na de lunch maar naar de haven gereden. Van een van de passagiers heb ik een foto gemaakt, want ik wist niet dat een 250cc. Suzuki, zoveel kan verdragen.

Van Oban naar Lochboisdale, South Uist. Een Suzuki 250cc kan heel wat hebben blijkt.

Bij aankomst in Lochboisdale heb ik bij het toeristenbureau gevraagd naar een camping, die is er niet op South Uist, maar bij Pollacher aan de zuidkust is kamperen toegestaan. Trouwens kamperen mag overal. Ik heb een gouden plekje gevonden bij een mooi strand en met uitzicht tot aan Amerika. De dichtstbijzijnde buren zijn Duitsers, zo'n drie kilometer verderop.

Pollacher vrij kamperen aan de Atlantische Oceaan, tussen hier en Amerika is slechts water.

Heerlijk relaxed wandelen en een boekje lezen, dit is rust, dit is leven. Het is om half elf nog licht. Om half één werd ik ruw wakker geschud door doedelzakmuziek, twee Schotten speelden vlakbij de bus op de doedelzak en één trommelde. Kwart over één waren zij terug, ik heb er denk ik verstandig aan gedaan geen sjoege gegeven. Na een half uurtje keerde de rust terug.

Woensdag 15 juli Pollacher - Benbecula

De eerste standing stone, van de vele, die je hier ziet stond bij de pub in Pollacher op het eind van de weg. Op de rit naar het noorden, blijkt wel hoe eenzaam het hier is op de Hebriden en wat ook opvalt er groeien geen bomen. Onderweg ook veel monumenten van alles en nog wat. Koffiegedronken in de "Orsey Inn", de weg hier naar toe werd steeds smaller en tenslotte een pad. Ik was de enige klant en werd warm en vriendelijk verwelkomt. Het zal hier ook wel niet storm lopen met bezoekers.

Benbecula is eigenlijk een eiland tussen North Uist en South Uist en was voor de oorlog ook los van de rest, maar in de oorlog is er een causeway aangelegd tussen de eilanden om de duitse U-boten te hinderen, die de vloot bij Scapa Flow bedreigden. Dat scheelt nu twee ferries.

Het weer sloeg 's middags om en het werd beestenweer. De bus is dan een uitkomst, op de kortegolf, heb ik naar een verslag van de Tour de France geluisterd. De voortent van een andere camper heeft de strijd tegen de wind verloren.

Volgens de bewoners hier zijn de Hebriden het expeditiecentrum voor de depressies, die naar Europa gaan. Hier wordt beslist, waar deze naar toe gaan of naar het noorden naar Scandinavië of naar het midden naar de low countries en Duitsland. En zoals bij elk transport valt er wel eens iets van de wagen en dat gebeurt hier regelmatig.

Donderdag 16 juli Benbecula - Lochmaddy

Via een B-weg langs de kust naar Lochmaddy gereden. Het is niet druk op North Uist op de wegen. Veel mensen leven hier zonder buren en met weinig luxe. In Lochmaddy is geen camping maar bij de haven in de buurt is een parkeerplaats, die als zodanig is geannexeerd. Een leuke avond gehad en iedereen maar eens een kaartje gestuurd, ziet iedereen weer waar ik ben.

De dikke motorrijder uit Oban staat hier ook weer, hij gaat met nog een paar buren morgen naar Uig op Skye. Deze route is gebruikelijker, dan die ik neem naar het eiland Harris.

Vrijdag 17 juli Lochmaddy - Drinishader

Vanmorgen waren de winkels hier dicht, dus geen boodschappen. Vreemd op vrijdag. Het inschepen was een gebeurtenis, de eerste auto's moesten achteruit de boot oprijden, die gingen naar Uig. De latere auto's gingen naar Harris en konden vooruit op de ferry rijden.

Lochmaddy North Uist

Op de camping in Drinishader tref ik een paar uit Apeldoorn, die ook bij de haven in Lochmaddy stonden. Even gezellig bijpraten. Bijvoorbeeld over de opvallende boerderij, waar bomen groeiden in de vorm van de Daltons, van hoog naar laag, door de meestal westelijke wind hier.

De camping is primitief en erg drassig als je loopt voel je de grond bewegen. Ik hoop niet dat mijn volkswagen en hun nissan wegzakt. Het is net of ben je teruggezet in de tijd. Het drinkwater is grommelig.

Drinishader Camping op Harris, wel erg eenvoudig

Het gaat echter allemaal goed en er hoefden de volgende morgen geen sleepkabels worden gebruikt 

Zaterdag 18 juli

Via de oostkust naar Rodel gereden op het zuidelijke puntje van Harris en toen via de westkust naar Tarbert gereden. de natuur is ontzettend woest en mooi. Het weer is zo goed, dat ik in plaats van in Tarbert te blijven naar Stornoway op Lewis rij, daar is vast meer te doen 's avonds. In Stornoway was het druk voor mijn gevoel, dit moet ook wel, want hier wonen meer mensen, dan op alle eilanden van de Hebriden tezamen.

De camping in Laxdale stelt niet veel voor, maar is voor mij goed genoeg. Een Nederlandse jongen uit Rheden, is hier op de fiets. Eerst met trein uit Nederland naar Edinburgh en dan verder op de fiets door Schotland en de Hebriden. Sportief voor een laborant van het Ministerie van Landbouw.

Zondag 19 juli Stornoway

Op het noordelijkste puntje van Lewis is de "Butt of Lewis", dit is een vuurtorenpost en er zijn veel katten te vinden rondom de vuurtoren.

Butt of Lewis

De natuur is onderweg mooi met enorme veengebieden, vandaag wordt er echter niet in de turf gewerkt, want iedereen is naar de kerk, te beoordelen aan het aantal auto's bij een kerk.

Bij mooie nieuwe woningen ligt altijd een grote bult turf, zij verbranden hun eigen land.

Maandag 20 juli Stornoway

Vanmorgen vanuit Stornoway de route gereden, die ook langs de wereld beroemde kring van stenen van Callanish loopt.

Callanish Standing Stones op Lewis

Bij een "Dun" een eeuwenoude bult stenen, waar de mensen zich vroeger in verschansten, trof ik weer de mensen uit Apeldoorn, zij reden de route met de klok mee en ik er tegenin. Bij de Dun begon het zo hart te regenen, dat ik doorweekt bij de auto kwam.

Dinsdag 21 juli Stornoway

Vanmorgen naar Tolsta Head gereden, de weg hier naar toe werd steeds slechter en tenslotte was hij voor de auto onbegaanbaar. Verder gelopen, dit was nog een heel eind. Toen het erg begon te regenen, heb ik de pijp aan Maarten gegeven en ben terug gegaan naar de droge bus. Het weer bleef wisselvallig vandaag.

Stornoway Lewis vanuit het park

Vanuit Stornoway later naar Tiumpan Head gereden, deze weg is beter. Hier was de vuurtorenwachter waarschijnlijk ook een kattenliefhebber, want de kennel was overvol met katten in alle soorten en maten. Ook liepen er veel los rond.

Woensdag 22 juli Stornoway - Ullapool

De boottocht naar Ullapool was lekker rustig en het weer was goed. De camping op Ullapool en trouwens alles op het mainland, doet weer erg druk aan na een tijdje op de Hebriden. En dan te weten, dat dit een rustig stukje is van Schotland.

Vanavond was er een realistische oefening van de brandweer met een in scène gezet auto-ongeluk de tanker en de personenauto zijn volkomen uitgebrand. De troep van het schuim in de haven was enorm na de oefening.

Donderdag 23 juli Ullapool - Ballater

Vandaag via Inverness en de A939 door de Grampians gereden lekker bergachtig, wel veel schapen op de weg. Oppassen dus. Op de hoogste punten van deze route zijn skioorden, die ook zomers nog actief zijn met van alles en nog wat.

Ballater is een oude stad met een in 1986 gesloten spoorwegstation, hier kwamen in het verleden vaak de leden van de koninklijke familie aan, om op het kasteel te verblijven. Alle winkels in dit dorp zijn bijna hofleverancier, dit staat dan ook duidelijk op de gevels. Nu zijn er veel hotels en een camping om de toeristen te herbergen.

Vrijdag 24 juli Ballater - Edinburgh

Na een mooie tocht via Breamar en de "Devil's Elbow", waar trouwens net een buslading Nederlanders het skirestaurant binnenkwamen, naar Edinburgh gereden. De Nederlanders waren, van het vervelende soort, veel gezeur over de koffie en de koekjes, in Nederland was duidelijk alles beter.

De camping "Little France" was nog steeds op dezelfde plaats en van hieruit ben ik nog even naar het kasteel "Craigmillan Castle" gereden. Het is zichtbaar vanaf de camping, maar ik was er nog nooit geweest. Het is een leuk en goed onderhouden kasteeltje. 

Zaterdag 25 juli Edinburgh

Op zaterdag is het leuk winkelen in Edinburgh en als dan ook nog de zon schijnt, wie doet je wat. De "Royal Mile" loop ik haast elke keer wel als ik hier ben. Leuke winkeltjes en gezellige pubjes. Net wat je zoekt op een zaterdag.

Edinburgh Royal Mile

Ook nog een paar Cd's van Tina Turner gescoord en een vier boeken van Tanith Lee, respectievelijk mijn favoriete zangeres en schrijfster.

Zondag 26 juli Edinburgh - York

Vandaag via Jedburgh en de A68 roetsjbaan naar York gereden en daar een plekje gezocht op de "Rawcliffe Manor" camping. Op deze camping is alle vertier in de vorm van een bar met televisie en een restaurant en dus geen zoektochten meer naar andere uitgaansgelegenheden na zo'n lange tocht.

Maandag 27 juli York

In York was het nog steeds erg druk bij de expositie van "Yorvik the Viking", dit is een echte toeristische trekpleister. Ik kom hier wel weer en ga dan wel, ik loop dus maar door.

Nog wat lekker rond geneusd in antiekzaakjes en tweedehandswinkeltjes. Van alles en nog wat gekocht. York wordt wel steeds drukker.

Dinsdag 28 juli York - Colchester

Hoe meer naar het zuiden hoe drukker het wordt op de weg. Dus maar gewoon doorjakkeren op de A1 en zo nu en dan een rustpauze bij een "Little Chef" of zo. Cambridge nog even meegenomen en de bus tenslotte geïnstalleerd op de Colchester Camping.

Vanmiddag nog even wat Colman's mosterd, Salt & Vinegar en Cheese & Onion Crisp gekocht, kun je niet krijgen in Nederland. Ook nog een paar vier liter flessen Cider en Ale meegenomen.

Woensdag 29 juli Colchester

De stad is nog steeds zo leuk als anders en het weer is prachtig. Vandaag maar eens met de fiets naar Colchester gegaan, pompje er af gestolen, dit kan dus ook hier.

Colchester The Oldest Recorded Town in England

Colchester is een oude stad, met alle charme hiervan.

Donderdag 30 juli Colchester - Heerenveen

Een rustige oversteek en terug in Heerenveen, waar alles hetzelfde is gebleven. Het eigen bed ga je een paar dagen extra waarderen.

Een impressie van de de vakantie in het fotoboek van 1992

Chronologische routing

Nederland

Engeland

Schotland Mainland

South Uist

Benbecula

North Uist

Harris

Lewis

Scotland Mainland

Engeland

Nederland

Routebeschrijving

Route van begin - naar eindbestemming per dag. De data en vertrektijden van de veerboten.

Dinsdag 7 juli

Heerenveen - Colchester

Veerboot: Stena Line, Hoek van Holland - Harwich, vertrektijd 12.00 uur.

Woensdag 8 juli

Colchester - Market Rasen

Donderdag 9 juli

Market Rasen - Ullswater

Vrijdag 10 juli

Ullswater Tour

Zaterdag 11 juli

Ullswater - Motherwell (Glasgow)

Zondag 12 juli

Motherwell - Oban

Maandag 13 juli

Oban Stad

Dinsdag 14 juli

Oban - Pollacher

Veerboot: Caledonian MacBrayne,Oban - Lochboisdale, 15.00 uur.

Woensdag 15 juli

Pollacher - Benbecula

Donderdag 16 juli

Benbecula - Lochmaddy

Vrijdag 17 juli

Lochmaddy - Drinishader

Veerboot: Caledonian MacBrayne, Lochmaddy - Tarbert, 14.00 uur.

Zaterdag 18 juli

Drinishader - Stornoway

Zondag 19 juli

Stornoway Tour

Maandag 20 juli

Stornoway Tour

Dinsdag 21 juli

Stornoway Tour

Woensdag 22 juli

Stornoway - Ullapool

Veerboot: Caledonian MacBrayne, Stornoway - Ullapool.

Donderdag 23 juli

Ullapool - Ballater

Vrijdag 24 juli

Ballater - Edinburgh

Zaterdag 25 juli

Edinburgh Stad

Zondag 26 juli

Edinburgh - York

Maandag 27 juli

York Stad

Dinsdag 28 juli

York - Colchester

Woensdag 29 juli

Colchester Stad

Donderdag 30 juli

Colchester - Heerenveen

Veerboot: Stena Line, Harwich - Hoek van Holland, 11.00 uur.