Bibliotheek
Start Back Fantasy - SF Strips Reizen + Divers

 

Mijn interesse in boeken is al vanaf mijn jeugd. Gelukkig werden bij ons thuis altijd veel boeken gekocht en natuurlijk ook geleend in de bibliotheek. Lezen deden wij, die boeken ook. Dit waren in mijn jeugd vooral veel romans, oorlogsboeken en detectives. De uitgeverij "De Arbeiders Pers" was in onze boekenkast rijk vertegenwoordigd, maar ook strips als Sjors en Sjimmie om er maar een paar te noemen.

Door een artikel over Tolkien in het magazine "De Revue" kwam ik eigenlijk door een toeval in aanraking met het genre "Fantasy" (niet te verwarren met Science Fiction). Vanaf die tijd lees ik hoofdzakelijk Fantasy met soms een uitstapje naar Jack Vance om de ruimte verkennen. Sinds ik de "Geboortegraf" trilogie heb gelezen is Tanith Lee mijn favoriete schrijfster en Terry Pratchett is sinds "De Kleur van Toverij" mijn favoriete schrijver. Door dit zo te benoemen, realiseer ik mij, dat ik hiermee veel van de andere schrijvers tekort doe, maar als je eens naar mijn boekenlijst kijk, mag je er van uit gaan, dat ik de boeken allemaal met plezier heb gelezen.

bulletFantasy - SF geeft, zoals de titel zegt een weergave van mijn favoriete leesboeken.
bulletStrips geeft een opsomming van de strips, die graag lees.
bulletReizen + Divers gaat vooral over mijn Reisboeken en -brochures, Techniek en nog veel meer.

Beknopte biografieën van Tanith Lee en Terry Pratchett. 

Tanith Lee

Tanith Lee is in London, Groot-Brittannië geboren op 19 september 1947. Tanith is een bescheiden en wat teruggetrokken schrijfster die nu al dertig jaar aan de weg timmert met Fantasyreeksen, zoals de boeken van 'Stormgebieder', 'Het Geboortegraf' en 'De Heren der Duisternis'. Lee wisselt Fantasy, SF, Horror en allerlei combinaties hiervan virtuoos af, maar Fantasy viert bij haar de boventoon. Hiermee is ze bijzonder succesvol en dat komt door haar boeiende manier van vertellen en onverhullende manier van schrijven over de meestal vrouwelijke hoofdpersonen in haar boeken. Haar vroege werk wordt met de 'Stervende Aarde' cyclus van Jack Vance vergeleken. Lee genoot een opleiding aan de kunstacademie, maar haar interesses lagen toch meer op het schrijversvlak. Ze is vooral steengoed in 'beschrijven'; en dan wel van kleurrijke personen, weidse landschappen, magische elementen: haar werelden liggen voor het grijpen voor de lezer. Daarnaast weet ze erotische ontmoetingen te schilderen zonder één onvertogen woord of platvloersheid. De echte liefde telt. De BBC heeft twee hoorspelen van haar uitgezonden. Meulenhoff heeft Tanith Lee de eretitel van 'Kroonprinses van de Fantastische Roman' gegeven. En terecht, het is de laatste tijd een beetje stil rond de schrijfster, maar al haar boeken kunnen met gemak herlezen worden, deze blijven boeien. 

Terry Pratchett

Terry Pratchett is geboren in 1948 en de Britse schrijver woont nu in Somerset, de sfeer van deze  landstreek van Engeland past precies bij zijn boeken. Terry heeft gelukkig nog steeds een grote drang om te schrijven. Hij woont in Somerset samen met Lyn zijn vrouw en hun dochter Rhianna. Hij is was  Elektronicus en is Bijenhouder, maar bovenal is Terry een verhalenverteller en wel op een zo'n humorvolle wijze en met zoveel kennis van de dingen, die mensen bezighoudt, dat het lezen van zijn boeken een feest van herkenning is met af en toe onbedaarlijke lachbuien tot gevolg. Zijn carrière als schrijver lag niet voor de hand, want Terry begon als een typisch hopeloos geval in de trant van 12 beroepen en 13 ongelukken. Een baantje in de journalistiek was ook niet voor hem weggelegd. Terry is een rasoptimist en een levensgenieter, deze houding vind je ook terug in zijn werk. In 1978 verscheen zijn eerste boek en hij debuteerde in Nederland in 1982 met de SF Dubbelroman Delven,  De Donkere Kant van de Zon. De redactie van Meulenhoff is dan enthousiast over deze opvallend goede auteur. Het succes bleef echter nog even uit, maar in 1987 kwam Terry met de kolderieke serie van de 'Schijfwereld cyclus'. En die zijn echt goed geschreven, maar ook vooral leuk en een feest van herkenning, zoals hij de karakters beschrijft van de wisselende hoofdpersonen. Zijn Fantasy romans zijn stuk voor stuk bestsellers. Af en toe weet hij ook voor kinderen leuke verhalen op papier te zetten, en heel soms wordt hij beschuldigd van het produceren van Literatuur, niks mis mee.

Eeltje